persoonlijkadviesVerluchten & ventileren

Het belangrijkste om vochtproblemen te vermijden is ventileren. Zet het raam open of de ventilator aan na het douchen, laat de dampkap even aanstaan na het koken en verlucht dagelijkse slaap- en leefruimtes. Verlucht ook tijdens de koude wintermaanden en bij regenachtig weer!

Het klimaat regelen

Houdt de luchtvochtigheid in de woning in balans. Deze luchtvochtigheid varieert samen met de weersomstandigheden en activiteiten in huis. Regel in vochtige ruimtes zoals de badkamer, het washok en de keuken de luchtvochtigheid met een luchtontvochtiger. Deze ontrekt lucht aan de ruimte en koelt deze, hierdoor wordt waterdamp opgevangen.

Behandelen tegen vocht

Het is ook belangrijk dat je, vooral in vochtige ruimtes, de muren behandelt tegen vocht. Je kan muren beschermen tegen vochtproblemen met vochtwerend middel.

Isoleer mogelijke warm- en koudwaterbuizen

Deze buizen geven bij gebruik een temperatuursverschil met de omgeving, wat condensatie tot gevolg heeft, en condensatie is vocht. Daarom is het aangewezen om de buizen zo veel mogelijk te isoleren. Je vindt in elke plaatselijke doe-het-zelf zaak de nodige buizen in schuim om deze klus gemakkelijk  op te lossen. Het kost je niet veel, en bespaart je veel ellende!

Gebruik een vochtvreter

Ondanks alle moeite die je er in steekt, krijg je een kelder niet gemakkelijk 100% vochtvrij. Om dat laatste beetje vocht kwijt te geraken, kan je een (elektrische) vochtvreter plaatsen. Deze haalt een bepaalde hoeveelheid vocht uit de lucht (afhankelijk van het type) en helpt zo condens en vochtproblemen te voorkomen.