opstijgendvocht2Opstijgend of optrekkend vocht in uw woning is vocht dat meestal via het grondwater uw woning binnendringt.  Andere vochtoorzaken kunnen zijn vochtdoorslag, wat door wind en regen er voor zorgt dat er water uw woning binnen komt en we spreken van lekkage wanneer vocht uw woning via het dak uw woning binnendringt. Vochtdoorslag of een lekkage zijn een compleet ander soort vocht en moeten met normale vochtbestrijding tegen gegaan worden. Opstijgend vocht is echter een probleem wat vanaf uw fundering uw woning binnen komt en moet harder aangepakt worden.

Veelal heeft u geen last van opstijgend vocht, aangezien uw woning hier goed tegen beschermd hoort te zijn, echter kan het zijn dat bij een oude woningen bijvoorbeeld geen klinkers om uw grond fundering is geplaatst. Deze klinkers zijn dan de scheidingswand tussen het grondwater en uw woning.  Opstijgend vocht kan namelijk niet door klinkers komen, maar kan wel langzaam in beton of steen trekken. Dit komt omdat steen een poreus materiaal is dat vatbaar is voor opstijgend vocht.

Ook kan uw woning beschermd zijn van het grondwater door asfaltpapier of folie, echter is kan dit gaan scheuren naar verloop van tijd. Tevens kan uw woning beschermd zijn door DPC-folie, dit wordt veelal in de nieuwbouw gebruikt en mocht dit kapot gescheurd zijn tijdens de bouw van uw woning kan ook dit een gemene oorzaak van opstijgend vocht.

Opstijgend vocht kunt u makkelijk herkennen doordat de problemen van het vocht onderaan beginnen. U zult dus als allereerste in uw kelder – mocht u deze hebben – vochtplekken zien ontstaan onderaan de muur. In het geval dat u geen kelder heeft kunt u opstijgend vocht herkennen aan het feit dat plinten los beginnen te laten, dat schimmel zich begint te vormen onderaan de muur of dat meubels worden aangetast door schimmel wat door de vloer trekt. De schimmel die veroorzaakt wordt door opstijgend vocht is makkelijk herkenbaar, aangezien deze veelal zwart is en een erg muffe schimmel lucht verspreidt.

Mocht u behang aan uw muur hebben zult u opstijgend vocht minder snel visueel kunnen zien, aangezien het vocht en de schimmel die daardoor veroorzaakt wordt niet door behang heen komt. Bij geschilderde muren zult u de schimmel vrijwel direct kunnen herkennen als opstijgend vocht.

Ook kunt u zoutproblemen in de muur hebben die veroorzaakt worden door mineralen van zoutkristallen die tezamen met het water in uw muren trekken. Vaak verdampt in uw muren het water echter blijven de zoutkristallen over, deze blijven achter in de minuscule ruimtes van bijvoorbeeld uw plijsterwerk alleen op den duur is erg geen ruimte meer voor deze zoutkristallen waardoor u de problemen zult merken doordat er scheuren en gaten ontstaan en in het ergste geval zelfs stukken muur afbrokkelen.